Een mistige donderdag

Afgelopen donderdag 27 november was een mistige dag. De mist trok in de loop van de dag weliswaar op, maar keerde in alle hevigheid ’s avonds weer terug in de Raadzaal, waar de gemeenteraad zich boog over een voorstel van het college tot Intensivering van Re-integratie.

Dat betekent dat vanwege de steeds terugkerende tekorten bij de bijstand ze meer mensen aan werk willen helpen en dus uit laten stromen uit de bijstand. Het doel voor 2016 is 70 mensen uit laten stromen en daar is €214000 voor aanwezig in de pot Sociaal Domein. Alleen, de raad moet dat eerst wel goedkeuren.

Dat leek allemaal te gaan lukken, want er zat een goed plan bij, genaamd Marktbewerkingsplan, waarin de werkwijze werd toegelicht. Alleen dacht het college slim te zijn door enkele dagen voor de discussie een extra info blad te sturen waarin tot ieders verbazing stond dat de gestelde doelen al nagenoeg bereikt waren. Waarom is dan nog €214000 nodig???

Vervolgens wilde ik van de afdeling weten hoeveel geld er dan al was uitgegeven en men meldde mij dat bijna het hele gevraagde  bedrag al uitgegeven was. Dat zou een grote fout zijn want dat kan helemaal niet zonder toestemming van de raad. Toen ik dat dan ook navroeg bij het college, wisten ze niet hoe vlug ze moesten schorsen om zich hierover te beraden. Ik was de enige met die informatie.

Toen werd mij te verstaan gegeven dat mijn info, die ik dus van de afdeling gekregen had, niet deugde! Hoe kun je dan politiek bedrijven op grond van incorrecte informatie? Toen was de verwarring compleet en zelfs college partijen SGP en WIJ begonnen zich ook af te vragen of dit allemaal wel kon.

Om een lang verhaal kort te maken, het college voorstel werd afgestemd met steun van alleen de CU fractie, die hun eigen wethouder niet wilde afvallen. Opmerkelijk was ook de houding van de SGP die de hele discussie eerst onnodig vond, maar tenslotte tegen hun eigen college stemden.

Vorige week werd het verbouwingsplan van het gemeentehuis (kosten 5,9 miljoen!) al teruggenomen vanwege ontbreken van steun, nu blijft het re-integratieplan steken door slechte informatie van het college zelf.  Dat mogen ze zich zelf aanrekenen.

Onze taak is het college te controleren. Als we dat dan scherp maar correct doen, wordt ons dat nog kwalijk genomen ook. En dan heb ik het nog geen eens gehad over de gemiste €60000 waar we het vorige week over hadden!

Okko van Dijk

CDA fractie 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *