Behoud korenmolen ‘t Hert

Tijdens de behandeling van de kadernota 2017-2020 heeft de fractie van het CDA een motie ingediend om te onderzoeken of de gemeente korenmolen ‘t Hert over kan nemen. De huidige eigenaren van dit rijksmonument zijn het “gedoe” rond subsidieaanvragen zat en mede daarom wil men er vanaf. Zoals een boerenwijsheid zegt “het land van je buurman is maar eenmaal te koop” dus zou je zeggen, pak die kans!

Korenmolen ‘t Hert, vernoemd naar het wapen van de gemeente, bepaald al vele eeuwen het beeld van ons dorp. Rond 1700 moet de eerste voorganger van de huidige molen al gebouwd zijn. Door brand is deze en een volgende voorganger verloren gegaan, maar in 1899 is de huidige versie gebouwd en nog steeds in actie. De provincie heeft molens hoog in het vaandel dus de oproep was om daar te gaan lobbyen en vervolgens met een voorstel naar de raad te komen of het haalbaar is om de molen aan te kopen en wat de kosten en mogelijke financiële ondersteuning van derden (zoals provincie) zouden zijn.

Helaas mag het zo ver (nog?) niet komen. Het voorstel was mede met Gemeentebelangen ingediend, maar verder liet alleen de CU de deur nog wat open door een discussie in het najaar bij cultuurhistorie aan te gaan. De overige partijen (WP, SGP, VVD) zien het niet als gemeentelijke (kern)taak. Maar zou Putten dan de enige gemeente zijn die “zo gek” zou zijn om dit te doen? Een snelle zoekactie op internet noemt een enorme lijst aan gemeenten die een molen aangekocht hebben, zodat die historie voor de toekomst verzekerd is. Voorbeelden zijn: Sleen, Rucphen, Goes, Maasgouw, Ede, Rotterdam, Utrecht, Bronckhorst, Buren, Beneden-Leeuwen, Culemborg, Doetinchem, Oosterwijk, Nunspeet, etc, etc, etc…

Robert Olthuis
Fractievoorzitter CDA Putten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *