Column Gertine Elsenaar

Druk

In het van Dale woordenboek heeft het woord druk (zijn) verschillende betekenissen:

1) moeilijke omstandigheid

2) veel werk hebbend of meebrengend

3) onrustig en beweeglijk

Natuurlijk zijn er nog veel meer betekenissen. Ik houd het nu bij deze.
Ik heb op het ogenblik te maken met alle bovenstaande betekenissen van druk zijn. Daar zijn een paar oorzaken voor te vinden:

1) in de peilingen heeft het landelijke CDA erg weinig zetels. Hiervan wordt ik onrustig. Ik wil wel van de daken schreeuwen dat we oog hebben voor onze hele samenleving. Dat we een goed verkiezingsprogramma hebben en goede mensen op de lijst, maar blijkbaar is dat niet meer voldoende.

2) Op mijn werk (dierenarts assistent bij de landbouwhuisdierenafdeling van AnimalCare) is het een moeilijke en drukke tijd met het blauwtongvirus die schapen en koeien besmet en waarbij vooral schapen het vaak niet overleven.

3) Er zijn veel projecten gaande op ruimtelijk gebied in onze gemeente. Hierdoor borrelt, bruist onze samenleving en soms sputtert ze tegen. Al deze nieuwe projecten leggen een druk op mensen omdat hun leefomgeving verandert.

Ik laat de punten 1 en 2 verder rusten. Aan deze punten kan ik persoonlijk weinig of niets veranderen. Als plaatselijke CDA’er doe ik mijn best om een goed voorbeeld te zijn en meer kan ik niet doen. Het blauwtongvirus zal pas stoppen als het kouder wordt en dat heb ik niet in mijn hand.

Voor het derde punt kan ik wel wat betekenen. Op het politieke vlak in Putten is het druk. Het college gaat voortvarend aan de slag en hierdoor moeten we over veel plannen een beslissing nemen. Plannen die de afgelopen tijd besproken zijn:

– Windpark Horst en Telgt

– Omgevingsvisie Putten 2040

– Zonnepark Cleenhorsterweg

Over deze grote zaken heeft u waarschijnlijk gelezen in de krant. Al deze grote projecten hebben weliswaar positieve, maar ook zeker negatieve kanten. Deze zijn uitgebreid in de kranten naar voren gekomen. Op de CDA-Putten website staat onze mening over deze projecten.

In de ban van deze grote projecten komen soms kleine plannen in de verdrukking en komen ze (zonder aandacht van de kranten) tot besluitvorming. Als raadslid is het mijn taak om elk plan goed te bestuderen en te beoordelen. Het is mijn verantwoordelijkheid om geen enkel plan zondermeer te laten passeren.

Een bestemmingsplan “Achter Kraakweg 14” is zo’n klein plan. Bijna niemand weet ervan maar voor enkele mensen veranderd hun woonomgeving. Een ontwikkelaar vraagt om, op de open plek tegenover aannemersbedrijf Top, vier huizen te mogen bouwen. Nieuwe huizen bouwen tussen bestaande huizen en een bedrijf met een drukke weg in de buurt is een lastige opgave. Wat ons betreft mogen deze huizen gebouwd worden maar het aannemersbedrijf mag daarbij niet beperkt worden in haar werkzaamheden. Bij een volgende inbreidingslocatie willen we dat er meer betaalbare huizen gebouwd worden, we hebben al genoeg dure huizen in Putten. De wethouder verzekerde ons dat het aannemersbedrijf geen last heeft van de woningen en dat hij de volgende keer meer zal letten op het soort woningen die er gebouwd gaan worden. Voor de toekomst is het dus belangrijk om ook dit soort kleine plannen te beoordelen.

Zo ervaar ik op heel verschillende manieren druk op zowel mijn werkzaamheden voor de gemeente als dat in mijn dagelijks leven. Het is niet erg, want gelukkig werk ik niet alleen en hulp is altijd dichtbij.

Gertine Elsenaar
raadslid en lid van de commissie Ruimte

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *