De Ja-Ja sticker

Onlangs werd mij gevraagd hoe ik dacht over de invoering van de Ja-Ja-sticker in Putten. Enkele gemeenten in Nederland hebben deze sticker ingevoerd. Als u in deze gemeente nog ongeadresseerd drukwerk (folders) wilt ontvangen, dan moet u de ja-ja-sticker op uw deur plakken. Meestal wordt, onafhankelijk van de soort sticker, nog wel het huis-aan-huisblad met gemeentelijk nieuws bezorgd.

Ik heb afgelopen maanden eens kritisch naar alle folders gekeken die bij mij door de brievenbus komen. Van alle folders bekijk ik er gemiddeld 3 per week. De rest gaat ongelezen in de oud papierbak. De afgelopen weken heb ik ook bekeken wat ik werkelijk doe met de informatie uit deze folders. Mijn conclusie is dat ik eigenlijk niet naar deze winkels ga om aanbiedingen te kopen. Ik bekijk de folders meer uit gewoonte. Gewoontes kun je wijzigen dus zo gezegd zo gedaan. Ik heb een app op mijn tablet geïnstalleerd en ik krijg wekelijks een reminder dat er van mijn favoriete winkels een nieuwe folder uit is en die bekijk ik dan op mijn tablet. Nu weet ik dat niet iedereen het prettig vindt om te lezen van een tablet of computer maar probeer het eens een tijdje. Misschien bevalt het wel.

Wat mij betreft mag de gemeente deze sticker invoeren. Dan is het automatisch ontvangen van ongeadresseerd drukwerk verleden tijd. Als mensen deze folders toch willen ontvangen moeten ze daar wat voor doen – een ja-ja-sticker bij de gemeente ophalen. Zo wordt er een drempel opgeworpen zodat we minder papier verspillen. Uit landelijk onderzoek blijkt dat een gemiddeld huishouden in 2018 zo’n 70 kilo ongevraagd drukwerk in de brievenbus kreeg.

Nu blijkt dat oud papier niet veel geld meer oplevert en dat de kosten van het inzamelen en wegbrengen hoger zijn dan de opbrengsten.

Dus als er bij minder huishoudens folders bezorgt worden besparen we dubbel op. Er wordt geen papier (dus bomen) gebruikt voor de folders en we hebben minder oud papier om weer te verwerken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *