Op bezoek bij.. Jannet van Winkoop

Welkom bij onze rubriek op bezoek bij. Hierin bezoeken wij leden en laten wij, naar aanleiding van een aantal vragen, hun mening en adviezen geven over het CDA.

Deze keer mochten wij op bezoek komen bij Jannet van Winkoop. Een reislustige dame van 58 jaar. Reeds 38 jaar getrouwd met Gerard. Mocht 5 lieve kinderen ontvangen ( 3 dames en 2 heren) waarvan er nog een thuis woont. Inmiddels mocht ze ook al oma worden en dat bevalt haar erg goed.

Samen met Gerard is ze al haar leven lang agrarisch ondernemer. Eerst nertsen en wat paarden en koeien. Op dit moment paarden en koeien en de zoon gaat, door het afschaffen van de nertsenhouderij in Nederland, over naar biologische legkippen. De stal is in aanbouw en in maart hoopt men de eerste kippen te mogen ontvangen. Jannet heeft dit niet als droom gehad. In haar genen zit het verzorgen en ze had ook graag in de verpleging gewerkt. Echter, door een auto ongeluk in haar studietijd, was ze niet meer instaat dit te voltooien. Ze heeft het zorgen echter dusdanig in haar DNA, dat ze haar hele leven daar al oog voor heeft gehad, en dit heeft gedaan voor meerdere mensen.

Jannet is bij het CDA gekomen vanuit huis. Vader en moeder waren ook CDA’ers met een brede interesse. Zeker haar moeder was, ondanks het weinige onderwijs dat men in die tijd mocht volgen als dame, zeer goed op de hoogte. Er werd hier ook veel over gepraat en zo kwam de interesse in de politiek ook bij Jeannet. Daarnaast was de C in de partij van groot belang in huis. Jannet kiest ook voor het CDA omdat dit een partij is van alle mensen. Iedereen mag zijn eigen ideeën en mening geven en daar zoekt men dan een compromis in. En door de C gaat dit op een nette en menselijke wijze.

Jannet is zeer actief geweest binnen CDA Putten. Ze is 12 jaar penningmeester geweest. Ze deed altijd al veel vrijwilligerswerk ( school, bejaardenzorg e.d.). Na de vraag van Gert Aalten is ze in dit avontuur gestapt. Ze heeft nooit ambities gehad in de raad te komen omdat ze meer iemand is van hand en spandiensten dan eindeloos vergaderen. Het heeft wel haar horizon weer verbreed en ze droeg daarbij ook weer zaken uit aan haar kinderen. Ze wilde ze laten zien dat uitdelen belangrijker is dan ontvangen.
Jannet is erg trots op man, kinderen en kleinkinderen. Tevens is ze trots op het bedrijf dat ze hebben opgebouwd en het feit dat ze, ondanks de pech in haar leven, altijd voor anderen heeft kunnen zorgen.

Zoals gemeld is ze erg reislustig. Dit door een enorme nieuwsgierigheid over hoe de wereld er elders uitziet. Ze heeft niet een favoriete bestemming maar wil graag iedere keer weer ergens anders heen om daar weer kennis op te nemen. Dit komt ook terug in haar interesse m.b.t. boeken, films en muziek. Ze verbreed zich graag in haar kennis. Ze houdt daarom van echt gebeurde verhalen en historische thema’s. Ze luistert graag naar Christelijke muziek ( Sela, opwekking) en mag zelf ook graag zingen. Uiteindelijk heeft ze wel twee films die ze graag kijkt en dat is The Bucketlist en Mamma Mia ( gek van ABBA).

Jannet is ook druk in haar vrije tijd. Ze zit niet graag stil. Daarom wandelt ze veel en gaat ze naar de sportschool. Ook schaatsen doet ze graag. Ze is veel in de tuin te vinden en anders gaat ze fietsen. Bij slecht weer is handwerken ook een mooie manier om de tijd te besteden.

Ondanks dat Jannet zo druk is, is ze erg onder de indruk van de natuur. De wijze waarop die is gemaakt door God en het na de winter elk voorjaar weer op komt is voor haar indrukwekkend. De grootheid van God komt daar iedere keer weer naar boven. We moeten dit dan ook met respect behandelen vindt Jannet.

Als we het gesprek afsluiten en nog over het CDA praten heeft ze nog wat zaken die ze naar voren wil brengen. Ze vindt namelijk dat men in de politiek met meer respect naar elkaar toe moeten omgaan. Ook eerlijkheid is een belangrijke zaak. Verder vindt ze dat er meer helderheid in het beleid moet komen. Het is nu te vaak een hap en snap beleid en dat werkt niet op de lange termijn. Daarbij doelt ze op het agrarisch beleid en de woningbouw. Ze realiseert zich wel dat de politiek in Putten, gelukkig, nog wel agrarisch gericht is. Ze geeft het CDA en de Puttense politiek dan ook mee dit zo vol te blijven houden. Op het gebied van woningbouw geeft ze mee dat men meer moet denken aan hoogbouw om er voor te zorgen dat er voldoende woningen komen, vooral voor de jeugd, maar er ook ruimte blijft voor natuur en agrariërs.

Als laatste geeft ze CDA’ers mee dat men hoop moet houden. Ondanks dat het landelijk wat minder gaat zal het goed komen met het CDA. Als men blijft bij haar uitgangspunten en dit uitdraagt naar buiten zal de partij weer gaan groeien. Dat men dit moet proberen in een moderner jasje te stoppen, waardoor men hetzelfde zegt maar meer mensen aanspreekt, is een lastige taak. Maar vergeet niet wie je bent en blijf eerlijk en oprecht. Ze kan zich dan ook zeer goed vinden in de slogan “meer wij dan ik”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *